Luchtfoto’s uit het interbellum

De voorganger van de Koninklijke Luchtmacht, de Luchtvaartafdeeling, maakte in de periode voor de Tweede Wereldoorlog honderden luchtopnamen van Nederland. Steden en dorpen, kastelen en forten, fabrieken, bruggen, havens en waterwerken werden met grote camera’s vanuit kleine vliegtuigjes vastgelegd. Deze unieke collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), geeft een prachtig beeld van het vooroorlogse Nederland. Met behulp van actuele luchtfoto’s van Cyclomedia is de indrukwekkende verandering goed te zien.

Fort aan het Schiphol


Het fort werd aangelegd bij de droogmaking van de Haarlemmermeer ter verdediging van Amsterdam. Later werd het fort de basis van het militair vliegkamp Schiphol, dat uitgroeide tot Luchthaven Schiphol. Het fort is in 1934 gesloopt om plaats te maken voor de Schipholdraaibrug.

Fort Muiden


Fort de Bilt


De weg tussen Utrecht en De Bilt liep sinds de bouw van het fort om het verdedigingswerk heen. Naarmate met de jaren het verkeer toenam werd dit smalle weggetje dat zich om het fort heen kronkelde een steeds groter obstakel voor het verkeer. In 1929 werd de Biltse straatweg uiteindelijk dwars door het fort heen getrokken, waardoor het fort in twee helften werd gesplitst.

Fort Lunetten


De Waterlinieweg langs Lunet II en Lunet III en de Algemene Begraafplaats Kovelswade aan de Koningsweg.

Stationsgebied Utrecht

Stationsgebied en het beurskwartier omstreeks 1931.



Gasfabriek



Bronnen: KLM Aerocarto (1922) en Google Earth (2018)

Utrecht Oost


Bronnen: Technische Dienst Luchtvaartafdeeling (ca. 1925) en Gemeente Utrecht (2017)